ΚΔΑΠ – ΑμεΑ

Σχετικά με το ΚΔΑΠ ΑμεΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ

Το πρόγραμμα «Αυτονομία & Επικοινωνία» ΚΔΑΠ-ΜΕΑ επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και φορέας υλοποίησης του είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς «ΚΕΔΚΑ». Η υπηρεσία ΑμεΑ της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς, συνεργάζονται ως προς το πλαίσιο αυτό.
Το ανοικτό Πρόγραμμα «Αυτονομία & Επικοινωνία» ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, λειτουργεί σε καθημερινή απογευματινή βάση 16:30 -20:30 και οι συμμετέχοντες είναι πολίτες διάφορων ηλικιακών ομάδων. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η πρακτική εφαρμογή της αυτονομίας και της επικοινωνίας των μελών του με την ευρύτερη κοινότητα. Η καλλιέργεια της αυτονομίας των συμμετεχόντων, η ενεργοποίηση και η στήριξη τους, προκειμένου να διεκδικούν και να υπερασπίζουν οι ίδιοι τα δικαιώματα τους, είναι βασικοί στόχοι.

Υποστηρίζουμε έτσι ένα Πρόγραμμα με ανοιχτό χαρακτήρα και ευελιξία που θα έχει ενεργή παρουσία μέσα στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα επιδιώκουμε μέσα από δράσεις και κοινές δραστηριότητες τη συνάντηση με άλλους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για την υλοποίηση δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την υιοθέτηση μιας θετικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Με τη συνύπαρξη αυτή και την εμπλοκή μας σε κοινωνικές δραστηριότητες επιδιώκεται η κοινωνική ένταξη και η σταδιακή άρση των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
Βασισμένο στις αρχές της ισοτιμίας μεταξύ των μελών, της αυτοδιαχείρισης, της ανάληψης ευθυνών και της δημοκρατικής συνύπαρξης το Πρόγραμμα έχει καταφέρει να περάσει στα μέλη του αυτή τη φιλοσοφία αυτοοργάνωσης. Τα ίδια τα μέλη αναλαμβάνουν ευθύνες, αρμοδιότητες, συμμετέχουν στις σχετικές με το Πρόγραμμα συζητήσεις, παίρνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων κι διοργανώνουν εκδηλώσεις και ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της αρμονικής συνύπαρξής τους με αυτά. Στο πρόγραμμα υπάρχουν και εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια πλαισίωσης και υποστήριξης των μελών του Προγράμματος, δίνοντας μεγάλη σημασία στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Είναι έντονη η ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών με αναπηρία μέσα από την ενεργοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων για την προάσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.
Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς εδώ και αρκετά χρόνια παρέχει υπηρεσίες για πολίτες με αναπηρία.
• Θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα φιλοξενίας.
• Καινοτόμο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ένταξης
• Τρίμηνο Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης:
• παιδιών και νέων με αναπηρία.
• Καθημερινή Μετακίνηση: με δύο (2) οχήματα μαθητών σε σχολεία, ειδικά εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, εργασιακούς χώρους και στο πρόγραμμα «Αυτονομία και Επικοινωνία». Έκτακτη μετακίνηση δημοτών μας με αναπηρία σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
• Μείωση δημοτικών τελών σε ΑμεΑ.

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΘΗΣΕΩΣ 8, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΤΗΛ 2310471104

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ

Στη δομή

Εφαρμόζονται δραστηριότητες που στοχεύουν στην καλλιέργεια της αυτονομίας αλλά και δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για εκμάθηση των δυνατοτήτων τους. Αυτές είναι:
• Η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων
• Η εκπαίδευση αυτόνομης διαβίωσης
• Τα ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα
• Οι συνεδρίες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής
• Η συμβουλευτική γονέων
• Παράλληλα στο πρόγραμμα υλοποιείται Εργαστήριο θεατρικής έκφρασης & συναισθημάτων όπου οι συμμετέχοντες αναπαριστούν θεατρικά, τωρινά, παρελθοντικά, ακόμη και μελλοντικά γεγονότα από τις ζωές τους, αντί να μιλούν απλώς γι’ αυτά. Αυτό που δραματοποιείται από τους συμμετέχοντες δεν είναι μόνο η βιωμένη εμπειρία τους αλλά και οι ψυχολογικές εκφάνσεις που τη συνοδεύουν, όπως σκέψεις και συναισθήματα ή τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος.
• Επιπλέον, υπάρχει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και αερόμπικ, μουσικοκινητική και μουσική ακρόαση.

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΘΗΣΕΩΣ 8, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΤΗΛ.2310471104

Εκτός δομής

Η μετακίνηση μας στην κοινότητα γίνεται με το ειδικό όχημα. Η βασική επιδίωξη είναι η συνάντηση με άλλους πολίτες όχι μόνο από την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Μέλη του προγράμματος συμμετέχουν στα εργαστήρια εικαστικών, αγγειοπλαστικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, διακόσμησης και ωδείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΚΕΔΚΑ» του Δήμου Καλαμαριάς καθώς και σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει σταθερή συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, όπου συμμετέχουμε στη διοργάνωση διάφορων δράσεων. Έχουμε πάρει μέρος στο φεστιβάλ για την προσβασιμότητα και στο Φεστιβάλ ταινιών για την υγεία και την αναπηρία. Στα πλαίσια των φεστιβάλ αυτών ενώσαμε της δυνάμεις μας ως Δίκτυο Συλλόγων για την Υγεία Βορείου Ελλάδας με άλλους συλλόγους, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Β. Ελλάδος, η «Λάμψη» – Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Θεσσαλονίκης. Στο φεστιβάλ αυτό έλαβε μέρος και η Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής και οι Πολίτες με Αναπηρία Θεσσαλονίκης. Στο Φεστιβάλ ταινιών είχαμε συμμετοχή με ένα θεατρικό δρώμενο που είχε τίτλο: «Η δυνατή φωνή των αδυνάτων. Θα συνεχίσουμε να ακουγόμαστε», μέσα από το οποίο περάσαμε μηνύματα που είχαν σκοπό να καυτηριάσουν το βιοϊατρικό μοντέλο για την υγεία και την ιατρικοποίηση της αναπηρίας.

Παράλληλα επιδιώκεται η συνεργασία του Προγράμματος με άλλα προγράμματα, σχολεία και συλλόγους της ευρύτερης κοινότητας με στόχο την από κοινού διοργάνωση δράσεων στην κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία του προγράμματος μας με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Παύλου Μελά και το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης & Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Σωτήρ». Ενώ, σύντομα θα ξεκινήσει η συνεργασία μας και με προγράμματα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ από άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπρόσθετα υπάρχει συνεργασία με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), όπου επισκεφτήκαμε το ΣΔΕ Δέλτα και έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με τα ΣΔΕ Πυλαίας-Χορτιάτη, Λαγκαδά και Θεσσαλονίκης. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η επικοινωνία με το τμήμα Κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, έχουμε πάρει μέρος και στον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ενώ, συμμετέχουμε σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Δρ. ΜΕΓΑΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
        ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
         ΣΙΑΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ  ΜΟΥΣΙΚΟΣ

Αποστολή δικαιολογητικών

     

    Διαύγεια