Παροχές

Παροχή φαγητού

Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Κ.Ε.Δ.ΚΑ. παρέχεται πρωινό στα παιδιά των πρωινών τμημάτων και απογευματινό γεύμα στα παιδιά της απογευματινής δομής., από εγκεκριμένους προμηθευτές, σύμφωνα με τους κανόνες της διατροφικής υγιεινής υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου. 

 food

Παιδοψυχολόγος 

Η παιδοψυχολόγος της Κ.Ε.Δ.ΚΑ., κα. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΕΛΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ –ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ συμβουλεύει τους γονείς των παιδιών και το προσωπικό, ενώ παράλληλα λειτουργεί και «Σχολή Γονέων».Η παιδοψυχολόγος των Σταθμών έχει ρόλο υποστηρικτικό και ερμηνευτικό και όχι διαγνωστικό. Ως κύρια αρμοδιότητά της είναι η «Σχολή Γονέων» όπου γίνονται συζητήσεις για τα προβλήματα και τις ανησυχίες που απασχολούν τους γονείς και χρειάζονται ενημέρωση, εκπαίδευση και στήριξη στο πιο σημαντικό έργο της ζωής τους, την ανατροφή των παιδιών τους. Επειδή τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και επειδή η πείρα και η έμφυτη αγάπη δεν αρκούν πάντοτε, γι’ αυτό η Κ.Ε.Δ.ΚΑ. στηρίζει τους γονείς με την κίνηση αυτή. Συζητούνται θέματα που αφορούν την αγωγή των παιδιών, την οικογένεια, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, το σχολείο και την κοινωνικοποίηση. Όλες οι εισηγήσεις βασίζονται στα δεδομένα της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής, εμπλουτισμένες με την εμπειρία της ψυχολόγου. Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθεί συζήτηση με τους γονείς ή και προσωπικές συναντήσεις..Μια επίσης σημαντική παροχή είναι και τα προσωπικά ραντεβού της παιδοψυχολόγου με γονείς που αντιμετωπίζουν κάποιο ενδοοικογενειακό πρόβλημα με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του παιδιού τους ή ότι άλλο τους απασχολεί. Στα ραντεβού αυτά η εχεμύθεια είναι δεδομένη και η παροχή τους δωρεάν. 

child_psycologist

 

Σχολή γονέων 

Στο χώρο του Παιδικού Σταθμού λειτουργεί κάθε Τετάρτη 18:30μ.μ. – 19:30 μ.μ, Σχολή Γονέων για τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους Σταθμούς της Κ.Ε.Δ.ΚΑ. , την οποία οργανώνει και συντονίζει η παιδοψυχολόγος κα. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ ΕΛΛΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ –ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ.

Η σχολή γονέων είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς των Σταθμών της Κ.Ε.Δ.ΚΑ. Πολλοί από αυτούς βρήκαν λύσεις και απαντήσεις για τα θέματα που αφορούσαν τα παιδιά τους. Η θεματολογία που αναπτύσσεται καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καίριων ζητημάτων που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών , τις σχέσεις γονέων-παιδιών ,το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον και άλλα . Μέσα από τη διαδικασία αυτή δίνονται οι κατευθύνσεις εκείνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και δημιουργία μιας υγιής και ομαλής σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών, πάντα με την καθοδήγηση του υπευθύνου της σχολής. Κοινή ομολογία των γονέων είναι ότι οι συνεδρίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων τους με τα παιδιά ,και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια τους.

parents 

 

Συμβουλευτική 

Εκτός από τη σχολή γονέων η ψυχολόγος πραγματοποιεί συμβουλευτικές συναντήσεις σε προσωπικό επίπεδο με τους γονείς κάθε Τετάρτη και με το προσωπικό στις εγκαταστάσεις των Σταθμών της Κ.Ε.Δ.ΚΑ. 

 advice

Παιδίατρος 

Ο Βρεφικός Σταθμός και ο Παιδικός Σταθμός ( πρωινός και απογευματινός) παρακολουθείται από την παιδίατρο κ.ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ. Η παιδίατρος επισκέπτεται τους σταθμούς καθημερινά. Για τα παιδιά που χρειάζεται να εξεταστούν , οι γονείς θα πρέπει να αναφέρουν ένα σύντομο ιστορικό (καλύτερα γραπτά) που θα περιλαμβάνει και τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Συνταγές δεν δίνονται από τον σταθμό και εμβόλια δεν γίνονται . Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης σημειώνονται στο βιβλίο παιδιάτρου. Στους γονείς που το επιθυμούν, πρόθυμα θα δοθούν από την παιδίατρο επιπλέον διευκρινήσεις και πληροφορίες στα τηλέφωνα που θα δοθούν από τον σταθμό . Οι γονείς ενημερώνονται γραπτά για τυχόν εμφάνιση επιδημικών νοσημάτων και δίνονται γραπτές οδηγίες για την αντιμετώπισή τους με ευθύνη της παιδιάτρου.

pediatros

 

Οδηγίες για τη νέα σχολική χρονιά 

Με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς ενημερώνουμε για ορισμένες αρχές που διέπουν τη λειτουργία μας , έτσι ώστε να έχουμε τον καλύτερο δυνατό υγειονομικό έλεγχο του σταθμού. Τα παιδιά που παρουσιάζουν λοιμώδη νοσήματα (συνήθως ιώσεις) παραμένουν εκτός σταθμού μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους. 

Εάν παρουσιάσουν εμπύρετο νόσημα κατά την παραμονή τους στο σταθμό, ειδοποιούνται οι γονείς και τα παιδιά αποχωρούν από το χώρο των σταθμών. Κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς και την παιδίατρο υπάρχει δυνατότητα να δοθεί αντιπυρετικό μέχρι την έλευση των γονέων. 

Ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν διαρροϊκά νοσήματα καλό είναι να παραμένουν στο σπίτι, τουλάχιστον ένα 24ωρο μετά την πλήρη ανάρρωση από διάρροιες- εμετούς.  

Για την αποφυγή ενδημιών φθειρίασης, συνιστάται καθημερινή υγιεινή (λούσιμο) τριχωτού της κεφαλής και πιθανόν χρήση σαμπουάν που έχουν προληπτική δράση. 

Σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιαστεί η παιδίατρος έρχεται αμέσως στο χώρο. 

nea

 

 

Μουσικοκίνητικη αγωγή 

Στο μάθημα της μουσικοκινητικής αγωγής τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις πρώτες έννοιες της μουσικής μέσα από το παιχνίδι, τα χρώματα, τις μιμήσεις, την καθημερινή ζωή χρησιμοποιώντας κρουστά και πνευστά όργανα. 

music 

Κουκλοθέατρο 

Θέλουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στην εκπαίδευση και στην παροχή γνώσης. Ξεκινάμε την εκπαίδευση από το μονοπάτι της τέχνης για να προσφέρουμε πραγματικά κάτι που θα μείνει στους μαθητές μας. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούμε την αγωγή όχι μόνο του πνεύματος αλλά και της ψυχής τους. 

 kouklo

Μουσική προπαίδεια 

Ο θαυμαστός κόσμος της μουσικής αποκαλύπτεται στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, τον ρυθμό, τα video , τη ζωγραφική, το χορό. Η γνωριμία με τα όργανα, προσφέρει ακούσματα και ερεθίσματα που καλλιεργούν την φαντασία και την ευαισθησία των παιδιών. 

Μέσα από την μουσική αναδύεται ο χαρακτήρας του παιδιού που διακρίνεται για την προσοχή, τη συγκέντρωση, την πειθαρχία και την οργανωτικότητα. 

propedia

 

Πρώτη επαφή με τα αγγλικά 

Η αγγλική γλώσσα έχει και αυτή τη θέση της στα τμήματα του παιδικού σταθμού . Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα από την ηλικία των 3 ετών, μέσα από ευχάριστες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως παιχνίδια, ζωγραφική και τραγούδια.

 

english 

Πρώτη επαφή με ηλεκτρονικό υπολογιστή 

Τα παιδιά αποκτούν οικειότητα με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Ερχόμενοι σε επαφή με τους υπολογιστές από τόσο μικρή ηλικία, αποκτούν ικανότητες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Μαθαίνουν να αγαπούν και να αποζητούν τη γνώση και να αναπτύσσουν ικανότητες συνεργασίας. 

 

computer 

 

Μουσειακή αγωγή 

Μέσα από τις επισκέψεις - ξεναγήσεις σε μουσεία τα παιδιά εξοικειώνονται και ευαισθητοποιούνται με τους χώρους και τα έργα τέχνης.

Η μουσειακή εκπαίδευση στοχεύει στην επαφή και στη γνωριμία των νηπίων με την ιστορία του τόπου μας, με τα δημιουργήματα της ελληνικής τέχνης και της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. 

 

museum

 

Αγωγή υγείας 

Μέσα από τη βιωματική μάθηση και την σωστή επιλογή βιβλίων τα παιδιά προσεγγίζουν θέματα που αφορούν τη στοματική υγεία, το ανθρώπινο σώμα, τα δύο φύλλα, τις αισθήσεις, τη διατροφή.  Το παιχνίδι, οι εικαστικές δραστηριότητες (ζωγραφική, κολάζ, ποιήματα, τραγούδια) βοηθούν τα παιδιά στην κατανόηση και στην υλοποίηση του προγράμματος. 

agogi 

 

Κυκλοφοριακή αγωγή 

Μέσα από το μάθημα αυτό γίνεται ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής.  Το Πρόγραμμα εκτελείται , με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών πάνω στην κυκλοφοριακή αγωγή.  

  • Να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια.
  • Να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές και θετικές συνέπειες της κυκλοφορίας.
  • Να ξεχωρίσουν τις θετικές παρεμβάσεις ( διαβάσεις , σήματα , φανάρια , τροχονόμοι ) και τις αρνητικές (έλλειψη των παραπάνω στοιχείων από δρόμους υψηλής κυκλοφορίας).
  • Το μάθημα συνδυάζεται με επισκέψεις στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

 agogii 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 

Γίνονται όλο το χρόνο και συνδυάζονται πάντα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται στα τμήματα.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε γιορτές και σε εκδρομές – επισκέψεις που διοργανώνονται από το σχολείο (θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκδρομές στη φύση, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες κ.α.)

  

bus