Φιλοσοφία

`Οταν λέμε φυσικό περιβάλλον εννοούμε το χώρο που μας περιβάλλει και μέσα στον οποίο ζούμε, κινούμαστε, αναπτυσσόμαστε και ψυχαγωγούμαστε. Είναι με λίγα λόγια η φύση γύρω μας, τα δέντρα, το νερό, ο αέρας, το φως κ.λ.π. `Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να ζήσει ο άνθρωπος. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

`Ομως, παρατηρούμε ότι σήμερα όλα αυτά τα τόσο σημαντικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος κινδυνεύουν από τις δραστηριότητες του ίδιου του ανθρώπου:

Τα δάση εξαφανίζονται από πυρκαγιές, από εκκοπή ξυλείας ή από εκχερσώσεις για οικόπεδα, αεροδρόμια κ.λ.π. Ο αέρας μολύνεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων ή από διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια. Τα απόβλητα των εργοστασίων και οι αποχετεύσεις των πόλεων μολύνουν το νερό, τις λίμνες και τις θάλασσες. Το έδαφος καταστρέφεται από τη παράλογη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Το ίδιο και τα δέντρα. Τέλος οι θόρυβοι, η "ηχορύπανση", είναι μια ακόμη μάστιγα της σημερινής κοινωνίας. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τον άνθρωπο. Η ποιότητα ζωής υποφέρει. Ακόμη και αυτή η επιβίωση του ανθρώπου γίνεται προβληματική. `Ολοι σήμερα παραδέχονται τα ολέθρια αποτελέσματα από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Παντού σ' όλο τον κόσμο έχουν ιδρυθεί ομάδες ανθρώπων, ακόμα και πολιτικά κόμματα, που αγωνίζονται για να σταματήσει το κακό. Ακόμα και οι κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα `Εθνη εκδίδουν νόμους και οδηγίες για προστασία του περιβάλλοντος.

bioclima-philosophy-pic-1

 

Είναι όμως καθήκον του κάθε πολίτη, του κάθε μαθητή, να συμβάλλει με το δικό του τρόπο στην διατήρηση του περιβάλλοντος και ν' αποφεύγει καθετί που θα καταστρέψει έστω και ένα δέντρο ή θα ψοφήσει ένα ψάρι ή ένα ζώο.

Σήμερα, ενέργειες για προστασία του περιβάλλοντος γίνονταν από κάθε κατεύθυνση. Από το κράτος, τα κόμματα, από τους πολίτες. Ψηφίζονται νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον ή κατασκευάζονται έργα διατήρησης του περιβάλλοντος. Αν ο καθένας κάμει σωστά το καθήκον του απέναντι στο "μεγάλο μας σπίτι", το φυσικό περιβάλλον, τότε … υπάρχει Ελπίδα!