Φιλοσοφία

Φιλοσοφία του προγράμματος

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ

Το πρόγραμμα «Αυτονομία & Επικοινωνία» ΚΔΑΠ-ΜΕΑ επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και φορέας υλοποίησης του είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς «ΚΕΔΚΑ». Η υπηρεσία ΑμεΑ της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς, συνεργάζονται ως προς το πλαίσιο αυτό.
Το ανοικτό Πρόγραμμα «Αυτονομία & Επικοινωνία» ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, λειτουργεί σε καθημερινή απογευματινή βάση 16:30 -20:30 και οι συμμετέχοντες είναι πολίτες διάφορων ηλικιακών ομάδων. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η πρακτική εφαρμογή της αυτονομίας και της επικοινωνίας των μελών του με την ευρύτερη κοινότητα. Η καλλιέργεια της αυτονομίας των συμμετεχόντων, η ενεργοποίηση και η στήριξη τους, προκειμένου να διεκδικούν και να υπερασπίζουν οι ίδιοι τα δικαιώματα τους, είναι βασικοί στόχοι.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Εκτύπωση

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΘΗΣΕΩΣ 8, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΤΗΛ.2310471104

Υποστηρίζουμε έτσι ένα Πρόγραμμα με ανοιχτό χαρακτήρα και ευελιξία που θα έχει ενεργή παρουσία μέσα στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα επιδιώκουμε μέσα από δράσεις και κοινές δραστηριότητες τη συνάντηση με άλλους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για την υλοποίηση δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την υιοθέτηση μιας θετικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Με τη συνύπαρξη αυτή και την εμπλοκή μας σε κοινωνικές δραστηριότητες επιδιώκεται η κοινωνική ένταξη και η σταδιακή άρση των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
Βασισμένο στις αρχές της ισοτιμίας μεταξύ των μελών, της αυτοδιαχείρισης, της ανάληψης ευθυνών και της δημοκρατικής συνύπαρξης το Πρόγραμμα έχει καταφέρει να περάσει στα μέλη του αυτή τη φιλοσοφία αυτοοργάνωσης. Τα ίδια τα μέλη αναλαμβάνουν ευθύνες, αρμοδιότητες, συμμετέχουν στις σχετικές με το Πρόγραμμα συζητήσεις, παίρνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων κι διοργανώνουν εκδηλώσεις και ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της αρμονικής συνύπαρξής τους με αυτά. Στο πρόγραμμα υπάρχουν και εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια πλαισίωσης και υποστήριξης των μελών του Προγράμματος, δίνοντας μεγάλη σημασία στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Είναι έντονη η ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών με αναπηρία μέσα από την ενεργοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων για την προάσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.
Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς εδώ και αρκετά χρόνια παρέχει υπηρεσίες για πολίτες με αναπηρία.
• Θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα φιλοξενίας.
• Καινοτόμο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ένταξης
• Τρίμηνο Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης:
• παιδιών και νέων με αναπηρία.
• Καθημερινή Μετακίνηση: με δύο (2) οχήματα μαθητών σε σχολεία, ειδικά εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, εργασιακούς χώρους και στο πρόγραμμα «Αυτονομία και Επικοινωνία». Έκτακτη μετακίνηση δημοτών μας με αναπηρία σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
• Μείωση δημοτικών τελών σε ΑμεΑ.