Δραστηριότητες

Στη δομή

Εφαρμόζονται δραστηριότητες που στοχεύουν στην καλλιέργεια της αυτονομίας αλλά και δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για εκμάθηση των δυνατοτήτων τους. Αυτές είναι:
• Η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων
• Η εκπαίδευση αυτόνομης διαβίωσης
• Τα ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα
• Οι συνεδρίες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής
• Η συμβουλευτική γονέων
• Παράλληλα στο πρόγραμμα υλοποιείται Εργαστήριο θεατρικής έκφρασης & συναισθημάτων όπου οι συμμετέχοντες αναπαριστούν θεατρικά, τωρινά, παρελθοντικά, ακόμη και μελλοντικά γεγονότα από τις ζωές τους, αντί να μιλούν απλώς γι' αυτά. Αυτό που δραματοποιείται από τους συμμετέχοντες δεν είναι μόνο η βιωμένη εμπειρία τους αλλά και οι ψυχολογικές εκφάνσεις που τη συνοδεύουν, όπως σκέψεις και συναισθήματα ή τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος.
• Επιπλέον, υπάρχει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και αερόμπικ, μουσικοκινητική και μουσική ακρόαση. 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Εκτύπωση

 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΘΗΣΕΩΣ 8, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΤΗΛ.2310471104

Εκτός δομής

Η μετακίνηση μας στην κοινότητα γίνεται με το ειδικό όχημα. Η βασική επιδίωξη είναι η συνάντηση με άλλους πολίτες όχι μόνο από την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Μέλη του προγράμματος συμμετέχουν στα εργαστήρια εικαστικών, αγγειοπλαστικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, διακόσμησης και ωδείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΚΕΔΚΑ» του Δήμου Καλαμαριάς καθώς και σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει σταθερή συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, όπου συμμετέχουμε στη διοργάνωση διάφορων δράσεων. Έχουμε πάρει μέρος στο φεστιβάλ για την προσβασιμότητα και στο Φεστιβάλ ταινιών για την υγεία και την αναπηρία. Στα πλαίσια των φεστιβάλ αυτών ενώσαμε της δυνάμεις μας ως Δίκτυο Συλλόγων για την Υγεία Βορείου Ελλάδας με άλλους συλλόγους, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Β. Ελλάδος, η «Λάμψη» - Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Θεσσαλονίκης. Στο φεστιβάλ αυτό έλαβε μέρος και η Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής και οι Πολίτες με Αναπηρία Θεσσαλονίκης. Στο Φεστιβάλ ταινιών είχαμε συμμετοχή με ένα θεατρικό δρώμενο που είχε τίτλο: «Η δυνατή φωνή των αδυνάτων. Θα συνεχίσουμε να ακουγόμαστε», μέσα από το οποίο περάσαμε μηνύματα που είχαν σκοπό να καυτηριάσουν το βιοϊατρικό μοντέλο για την υγεία και την ιατρικοποίηση της αναπηρίας.

Παράλληλα επιδιώκεται η συνεργασία του Προγράμματος με άλλα προγράμματα, σχολεία και συλλόγους της ευρύτερης κοινότητας με στόχο την από κοινού διοργάνωση δράσεων στην κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία του προγράμματος μας με το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Παύλου Μελά και το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης & Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Σωτήρ». Ενώ, σύντομα θα ξεκινήσει η συνεργασία μας και με προγράμματα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ από άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπρόσθετα υπάρχει συνεργασία με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), όπου επισκεφτήκαμε το ΣΔΕ Δέλτα και έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με τα ΣΔΕ Πυλαίας-Χορτιάτη, Λαγκαδά και Θεσσαλονίκης. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η επικοινωνία με το τμήμα Κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, έχουμε πάρει μέρος και στον 11ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ενώ, συμμετέχουμε σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».